Trauma Sensitieve Mindfulness

Onderzoek leert ons dat 90% van álle mensen in de samenleving tenminste wel één traumatische gebeurtenis zal meemaken, waarna er sprake van ‘verstoring’ van de balans in ons autonome zenuwstelsel. En vele ontwikkelen en ervaren in de nasleep ervan pijnlijke en uitputtende symptomen.

Ik werk als trauma geinformeerd mindfulnesstrainer & -therapeut (opgeleid door  David A. Treleaven & Dorle Lommatzsch) omdat de kans dat we iemand in mindfulnesstraining of een mindfulness based programma in het museum verwelkomen die een traumatische ervaring heeft meegemaakt aannemelijk groot is.

Trauma is een vorm van stress. Het is aangetoond dat mindfulness helpt om stress te verminderen. Mindfulness vergroot het vermogen om aanwezig te zijn bij datgene wat te zwaar is om te dragen. Daarom zou iedereen die aan een trauma lijdt, baat hebben bij het beoefenen van mindfulness. Wel kan veel aandacht besteden aan je innerlijke wereld tijdens meditatie lastig zijn voor mensen die een trauma hebben meegemaakt.

Hoewel mindfulness kan helpen bij traumaherstel, vraagt dit dus een goede begeleiding. Tijdens de opleidingen tot Trauma Sensitief Mindfulness Trainer en Trauma Sensitief Mindfulness therapeut heb ik de vaardigheden verworven om trauma te herkennen, er vakkundig op te reageren en her-traumatisering te voorkomen in mindfulness-oefeningen. Zo kan ik deze levens veranderende vaardigheden aanbieden die uiteindelijk traumaherstel ondersteunen. We werken op basis van de kennis verworven door de Polyvagaal Theorie, de neurobiologie van gevoelens van veiligheid.

Als hoogste graad mindfulnesstrainer bied ik trainingen voor trainings- en opleidingsinstituut Centrum voor Mindfulness en GGZ-praktijk VKTO voor psychologische hulpverlening in Haarlem. Aansluitend beleid ik meditaties voor diverse online meditatieplatformen. Ook breng ik mindfulness in museums en galleries in Nederland en geef ik lezingen en trainingen geven over het integreren van (trauma sensitieve) mindfulness in leer- en engagement programma’s.

Trauma informed werken binnen mijn mindfulness aanbod betekent dat ik:
1. trauma sensitief werk in mijn mindfulness beoefening, lesgeven en faciliteren
2. kennis heb waarom meditatie ontregeling veroorzaakt voor mensen die een trauma hebben meegemaakt
3. vaardig ben om symptomen van traumatische stress en triggers te herkennen tijdens het aanbieden van mindfulness-interventies
4. uitgerust ben met tools en aanpassingen om vakkundig te kunnen werken met traumatische stress en triggers

De mindfulness beoefening kan op deze wijze bijdragen je gevoel van keuzevrijheid, eigenwaarde en veerkracht vergroten. Hoewel mindfulness-oefeningen trauma niet kunnen ‘genezen’, kunnen ze een fundamenteel ondersteunende rol spelen bij het bevorderen van zelfregulatie en traumagenezing.

Veiligheid in onze mindfulnessprogramma’s
Door om preventieve maatregelen te nemen in de ontwikkeling, planning en bij het geven van mindfulness, zorgen we ervoor dat we de training zo veilig mogelijk houden omdat we hertraumatisering uiteraard willen vermijden. De Four R’s of Trauma Sensitive Mindfulness vormen het praktische kader waar de programma’s zijn opgebouwd.
1. Realize
2. Recognize
3. Respond
4. Re-traumatization vermijden

Wij ervaren dat ook mensen zonder bewuste traumatische ervaring en/of (C)PTSS maar wel bekend zijn met (recidiverende) depressie klachten, burn-out klachten, bore-out klachten, angstklachten en andere spanningsklachten geven aan veel profijt te ervaren van de trauma sensitieve beoefening.

Met dank aan Stephen Porges, David Treleaven, Dorle Lommatzsch, Stephen Porges, Stanley Rosenberg, Prof. Bessel van der Kolk, Deb Dana en Dr Gabor Maté