Trauma Sensitieve Mindfulness in het museum

Onderzoek leert ons dat 90% van alle mensen in de samenleving tenminste wel één traumatische gebeurtenis zal meemaken, en dat sommigen in de nasleep ervan pijnlijke en uitputtende symptomen ontwikkelen. Ik werk sinds 2018 als trauma informed mindfulnesstrainer (Trauma-Informed Education, LLC, David A. Treleaven & Dorle Lommatzsch) omdat de kans dat we iemand in mindfulnesstraining of een mindfulness based programma in het museum verwelkomen die een traumatische ervaring heeft meegemaakt is dus groot is.

Mindfulness bevordert traumaherstel
Trauma is een vorm van stress. Het is aangetoond dat mindfulness helpt om stress te verminderen. Mindfulness vergroot het vermogen om aanwezig te zijn bij datgene wat te zwaar is om te dragen. Daarom zou iedereen die aan een trauma lijdt, baat hebben bij het beoefenen van mindfulness. Wel kan veel aandacht besteden aan je innerlijke wereld tijdens meditatie lastig zijn voor mensen die een trauma hebben meegemaakt.

Hoewel mindfulness kan helpen bij traumaherstel, vraagt dit dus een goede begeleiding. Tijdens de opleidingen tot Trauma Sensitief Mindfulness Trainer en Trauma Sensitief Mindfulness therapeut heb ik de vaardigheden verworven om trauma te herkennen, er vakkundig op te reageren en her-traumatisering te voorkomen in mindfulness-oefeningen. Zo kan ik levensveranderende vaardigheden aanbieden die uiteindelijk traumaherstel ondersteunen.

Als hoogste graad mindfulnesstrainer bied ik trainingen voor trainings- en opleidingsinstituut Centrum voor Mindfulness en GGZ-praktijk VKTO voor psychologische hulpverlening in Haarlem. Aansluitend beleid ik meditaties voor diverse online meditatieplatformen. Ook breng ik mindfulness in museums en galleries in Nederland en geef ik lezingen en trainingen over het integreren van (trauma sensitieve) mindfulness in leer- en engagement programma’s.

Trauma informed werken binnen mijn mindfulnessaanbod betekent dat ik:

  • Trauma sensitief werk in mijn mindfulnessbeoefening en tijdens het lesgeven en faciliteren;
  • Kennis heb waarom meditatie ontregeling veroorzaakt voor mensen die een trauma hebben meegemaakt;
  • Vaardig ben om symptomen van traumatische stress en triggers te herkennen tijdens het aanbieden van mindfulness-interventies;
  • Uitgerust ben met tools en aanpassingen om vakkundig te kunnen werken met traumatische stress en triggers.

Ook mensen zonder bewuste traumatische ervaring, maar die wel bekend zijn met (recidiverende) depressie klachten, burn-out klachten, bore-out klachten, angstklachten en andere spanningsklachten, geven aan veel profijt te ervaren van de trauma sensitieve beoefening.