Programma Mindfulness in Superdiversiteit

Samen met dr. Reinhilde Pulinx (senior onderzoeker en auteur ‘Mindfulness in Superdiversiteit’) ontwikkelde ik een training en retraite gericht op kijken naar racisme en de plaats die racisme hier en nu inneemt, in onze samenleving en de rol die wijzelf hierin spelen.

DOEL
Door de trainingen en retraites cultiveren we een basishouding om het gesprek hierover aan te durven gaan. Via mindfulness kunnen we ook komen tot meer verbinding tussen mensen, meer begrip voor elkaar, minder angst en meer openheid – ook naar de ander, die we niet zo goed kennen, die erg lijkt te verschillen van onszelf.

HOE WE DIT DOEN
Een divers aanbod trainingen, retraites en lezingen. Een programma dat specifieke ondersteuning biedt in het bewust worden van vooroordelen en angst voor de ander. Voor iedereen, gericht op het zoeken naar verbinding en toenadering. Met ruimte voor de vooringenomenheid die we allen hebben, de angsten die we voelen en de wonden die we opgelopen hebben.

KERNBOODSCHAP
De wereld waarin we leven gaat alsmaar sneller en verandert voortdurend. Vandaag lijkt niet meer op gisteren en morgen is onvoorspelbaar. Die laatste laat ons kijken naar racisme en de plaats die racisme hier en nu, in onze samenleving en de rol die wijzelf hierin spelen. Mindfulness reikt ons een open, milde en niet-oordelende blik aan om naar die transformatie te kijken.

DOELGROEP
Deze retraite is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij toenemende spanningen in onze diverse samenleving en bereid is om hier met een mindful blik naar te kijken. Iedereen is welkom; ieder die te maken heeft met racisme, (mindfulness-)trainers, facilitators, meditatie- en yogadocenten, docenten, therapeuten, hulpverleners, leerkrachten en leiders, managers, HR-medewekers en collega’s uit andere gerelateerde werkvelden.

HANDELINGSPERSPECTIEF
Na afloop hebben de deelnemers:
1. Een tool in handen die een open en niet-oordelende houding gecultiveerd;
2. Een vaardigheid in handen die gesprekken en interacties in het dagelijkse leven verzacht;
3. Het begrip voor de ander vergroot en op die manier het ontdekken van een nieuwe gemeenschappelijkheid bevorderen.

Programmaontwikkeling: dr. Reinhilde Pulinx en Jolien Posthumus