Open dialoog Mindfulness en Racisme vanuit De Rode Hoed

Op initiatief en onder productie van Jolien vond op 12 augustus 2020 de eerste open dialoog Mindfulness & Racisme van Nederland en België plaats.

DOEL
Wat hebben mindfulness en racisme met elkaar te maken? Kan mindfulness een rol spelen bij het ondersteunen van slachtoffers van racisme? Of in de gesprekken over (institutioneel) racisme in Nederland? En hoe komt het dat de wereld van mindfulness nog steeds zo homogeen is? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de ppen dialoog ‘Mindfulness en Racisme’, op 12 augustus in de Rode Hoed.

HOE WE DIT DOEN
De Rode Hoed, het debatpodium van Nederland maakte het mogelijk om hybride In Gesprek te gaan: exclusief op locatie én online via de Livestream Studio (Full HD kwaliteit). Uiteraard is er ruimte voor reflectie en Q&A, ook als je online deelneemt. Het doel is het delen van kennis, samenwerkingen tot stand brengen, het erkennen van de witte homogeniteit binnen mindfulness in Nederland en de toepasbaarheid van mindfulness in hulpverlening voor slachtoffers van racisme.

KERNBOODSCHAP
De wereld waarin we leven gaat alsmaar sneller en verandert voortdurend. Vandaag lijkt niet meer op gisteren en morgen is onvoorspelbaar. Die laatste laat ons kijken naar racisme en de plaats die racisme hier en nu, in onze samenleving en de rol die wijzelf hierin spelen. Mindfulness reikt ons een open, milde en niet-oordelende blik aan om naar die transformatie te kijken.

DOELGROEP
Deze open dialoog is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij toenemende spanningen in onze diverse samenleving en bereid is om hier met een mindful blik naar te kijken. Iedereen is welkom; ieder die te maken heeft met racisme, (mindfulness-)trainers, facilitators, meditatie- en yogadocenten, docenten, therapeuten, hulpverleners, leerkrachten en leiders, managers, HR-medewekers en collega’s uit andere gerelateerde werkvelden.

HANDELINGSPERSPECTIEF
Na afloop hebben deelnemers zicht op:

  • Wat mindfulness en racisme met elkaar te maken hebben
  • Hoe mindfulness een rol spelen bij het ondersteunen in de gesprekken over (institutioneel) racisme in Nederland?
  • Hoe het mogelijk komt het dat de wereld van mindfulness nog steeds zo homogeen is

Moderator: Ama van Danzig
Sprekers: Barbara Doeleman-van Veldhoven, Zohair Elabd en dr. Reinhilde Pulinx.
Programmaontwikkeling: Jolien Posthumus
Productie: Jolien Posthumus

Taak

Programmamaker en Producent

  • Cliënt

    Zelfstandige productie