Mindfulness, Cultuur en Health & Wellbeing Reinwardt Academie

In 2020 werd ik door Dyonna Bennett en Lina van den Idsert, curatoren van de Erfgoedarena van de Reinwardt Academie, gevraagd te spreken op de avond ‘Woke en Wel’ Deze editie stond in het teken van het welzijn van het individu in de culturele sector: wat doet deze onzekere en hectische tijd met ons mentale welzijn en hoe hou je jezelf en elkaar staande? Met studenten gingen we in gesprek wat mindfulness hierin zou kunnen betekenen.

Na afloop werd ik benaderd door Daphne Veendorp, student Professioneel cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie. Zij schreef haar afstudeerscriptie rondom mindfulness in het museum voor jongeren met depressieve klachten en ik had het genoegen haar peer te mogen zijn. Haar onderzoeksvraag ‘Hoe kan vanuit mindfulness kijken naar kunst in een middelgroot museum, helpen bij millennials met burn-out gerelateerde klachten?’ heeft zij inmiddels met verve verdedigd en met vlag en wimpel geslaagd.

Aansluitend werd ik door haar studiebegeleider Ruben Smit, Senior Lecturer & Manager International Programmes bij Reinwardt Academie, genodigd te worden hoorcolleges vanuit Stedelijk Museum Alkmaar aan de studenten Minor Publiek & Media (Module Health and Wellbeing) verkennen we samen de wereld van cultuur en erfgoed die van welzijn raakt. In 2022 ontvang ik de studenten in het Van Gogh Museum voor het Mindfulness Based Health & Wellbeing programma.

Lees afstudeerscriptie Daphne Veendorp

Taak

Trainer & hoorcollege Mindfulness Bases Health & Wellbeing Programma

  • Cliënt

    Reinwardt Academie