Persbericht Mindfulness in het Van Gogh Museum i.s.m. Jolien Posthumus

Woensdag 16 maart 2022 – Het Van Gogh Museum gaat deze lente van start met het programma Open up met Vincent waarmee het museum een positieve bijdrage wil leveren aan het gesprek over mentale gezondheid vanuit de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh. Het programma, met onder andere mindfulness-sessies, creatieve workshops en lesmateriaal, is in samenwerking met jongvolwassenen en professionals op gebied van mentale gezondheid ontwikkeld en wordt vanaf dit voorjaar zowel in het museum, op locatie en online aangeboden.

Helende kracht van kunst
Het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algehele welbevinden, onderschrijft wetenschappelijk onderzoek. Juist in deze tijd, waarin veel jongvolwassenen aangeven stress en sombere gevoelens te ervaren en de gevolgen van twee jaar pandemie een grote invloed hebben op ons mentaal welzijn, kan kunst een positieve rol spelen bij het voorkomen of verzachten van psychische klachten. Ook Vincent ervoer in zijn leven de helende kracht van kunst en putte er troost en hoop uit. Voor hem was schilderen de enige remedie tegen de psychische klachten waarmee hij worstelde. Vincent was daar openhartig over, bewijzen de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo over zijn periodes van crisis en herstel.

Open up met Vincent
Het Open up met Vincent programma biedt aanknopingspunten om, vanuit het levensverhaal en de kunst van Vincent van Gogh, het gesprek te starten over mentale gezondheid en ervaringen te delen. Elke activiteit is ontwikkeld in samenwerking met jongvolwassenen, zorginstellingen en professionals gespecialiseerd in mentale gezondheid. Het programma biedt activiteiten voor verschillende doelgroepen die zowel in het museum, op locatie en online kunnen worden gevolgd. De mindfulness-sessies in de tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden die tot en met 12 juni 2022 in het Van Gogh Museum te zien is, vormen het startschot voor het programma dat in de rest van het jaar verder wordt uitgebreid.

Vroeger wist ik wel dat je je armen en benen kon breken en dat dat dan later weer kon herstellen, maar ik wist niet dat je geestelijk gebroken kon worden en dat dat nadien ook herstelde.’
Vincent aan zijn broer Theo, 28 januari 1889

Activiteiten Open up met Vincent van maart t/m juni 2022

Mindful kunst kijken Olijfgaarden
Op 6 en 20 april en 18 mei in het museum
Ervaar de tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden onder leiding van geregistreerd mindfulnesstrainer Jolien Posthumus.

Mindfulness kijk- en schildersessie in de vaste collectie
4 keer per jaar, voor jongvolwassenen in het museum
Wat merk jij op? Welke kleuren zie jij? Bekijk de kunst van Van Gogh op een mindful manier onder begeleiding van mindfulnesstrainer Jolien Posthumus. Aansluitend probeer je, net als Vincent, je gevoel te schilderen.

Schilderworkshops op locatie
Aanbod voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid via zorginstellingen
Leer je gevoelens uit te drukken door middel van het schilderen van een landschap, net zoals Vincent dat deed. De focus van deze workshop ligt op het doen, maar is er ook ruimte om in gesprek te gaan naar aanleiding van het ervaringsverhaal van Vincent. Dit gebeurt aan de hand van een aantal citaten en zijn werk.

Online meditatievideo’s
Op de website van het Van Gogh Museum
Laat je meenemen door een begeleide meditatie door mindfulnesstrainer Jolien Posthumus aan de hand van een kunstwerk van Vincent van Gogh.

Alle actuele informatie over het Open up met Vincent programma en hoe je je kunt inschrijven voor de activiteiten is te vinden op vangoghmuseum.nl/openup