Online meditatie ‘Mindful Kijken naar Kunst’ met zorgprofessionals

‘Laten we écht kijken, niet meteen oordelen, met compassie de mogelijkheid te ervaren hoe fundamenteel kunst met ons mens-zijn te maken heeft’. Jolien Posthumus

Afgelopen week nam Jolien Posthumus de zorgprofessionals die lid zijn van de Internationale Compassie Community mee een online meditatie ‘Mindful Kijken naar Kunst’ voor BFC Compassionate Care & Mindful Medicine.

 “Als we écht kijken, écht luisteren, worden we ons bewust van een wereld die voorbij gaat aan mooi en lelijk; aan voorkeur en afkeur. In deze wereld van louter bewustzijn, zijn we vrij van aannames en overtuigingen, van identificaties en van gefixeerde ideeën. Het is hier waar we weer kunnen verwonderen, leren en ontdekken; vrij en in verbinding.”
Barbara Doeleman – van Veldhoven Doeleman-van Veldhoven (oprichter BFC Compassionate Care & Mindful Medicine)

Zowel mindfulnessbeoefening als het kijken naar kunst hebben volgens de wetenschap een positief effect op ons fysieke en mentale welzijn én we weten dat zorgprofessionals die regelmatig naar het museum gaan door patiënten als meer compassievol worden ervaren.

Als hoogste graad (trauma geïnformeerde) mindfulnesstrainer ontwikkel ik Mindfulness Based Programma’s voor diverse musea. Vanaf januari start Bundelt de samenwerking met Museum van de Geest waar we naar mindfulness based interventies voor zorgprofessionals aan gaan bieden.

Hopelijk mogen de musea in Nederland spoedig weer open zodat ik zorgprofessionals en studenten Geneeskunde in Museum van de Geest kan verwelkomen tijdens workshops voor openingstijd!

Op beeld:
Jan van Huysum, Bloemen in een Terracotta Vaas
John Peter Russell, Portret van Vincent van Gogh