Als Kwartiermaker ontwikkel ik in opdracht voor diverse musea (o.a. Museum van de Geest en het Van Gogh Museum) trainingen, programma’s, workshops en culturele interventies. Als mindfulnesstrainer werk ik trauma en neurodivers informed in het museum.
Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu: het volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Het is een waardevolle welzijn-skill want het bevordert ons vermogen om beter om te gaan met de lastige kanten van het leven, onze geestelijke gezondheid en gevoel van welbevinden.
Kunstwerken zijn een mooie bron of ‘anker’ om mindfulness mee te oefenen. Mindfulness ervaar je onder andere door middel van de zintuigen, zoals kijken. Een museum is daarmee een fijne, toegankelijke plek. We stappen even uit de waan van de dag, kijken naar kunst en laten ons verwonderen.
“Door haar rustige manier van spreken en haar liefde voor mindfulness en kunst neemt ze je moeiteloos mee in een mooie ervaring.” – deelnemer project Mindfulness in het Museum
Mindfulness beoefenen en musea bezoeken in onze drukke wereld is actieve zelfzorg. Beide werken stress verlagend, bevorderen zelfontwikkeling en helpen ons onszelf anders tot angst, emoties en gedachten te verhouden. Beide cultiveren onze Curiosity Quotiënt (CQ): onze nieuwsgierige intelligentie en onze creativiteit.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat mindfulness, kunst en cultuur bijdragen aan kwaliteit en plezier van leven, stressweerbaarheid en balans.
Deze projecten zijn op maat ontwikkeld en kunnen daarmee aangepast worden op uiteenlopende doelgroepen.
Voor elke museumbezoeker
Even uit de waan van de dag stappen en met aandacht zijn bij de vaste collectie of tijdelijke tentoonstelling. Je laten verwonderen en je nieuwsgierigheid en creativiteit wakker maken!
Voor jongeren, jongvolwassenen en volwassenen
Door kunst kijken en kunsteducatieprogramma’s kunnen mentaal welzijn, lastige en sombere gevoelens bespreekbaar worden gemaakt. Kunst wordt hiermee ingezet als startpunt om de dialoog te bevorderen, creatieve tools te bieden en diversiteit te omarmen.
Voor zorgprofessionals
Artsen die naar kunst kijken, blijken in staat te zijn betere diagnoses te stellen. De programma’s die ik maak voor musea dragen bij aan de kwaliteit van zorgverlening. Voor BFC Compassionate Care & Mindful Medicine, ben ik onderdeel van het team van mindfulness-trainers. Meerdere keren per jaar begeleid ik zorgprofessionals bij het mindful ervaren van kunst, wat een positieve bijdrage levert aan compassievol zorg verlenen.
Centraal in het aanbod staat:
- Aandacht, en het afdwalen van de aandacht
- Voorbij het eerste oordeel leren kijken
- Onze automatische gedachten en piekeren
- Zintuigen, gedachten en gevoelens
- Een ander perspectief en nieuwe inzichten
- Nieuwsgierigheid en creativiteit wakker maken