Mindfulness in het Museum van de Geest i.s.m. Bundelt

Museum van de Geest gaat in 2022 van start met ‘Mindfulness in het Museum’, een nieuw programma voor de zorgprofessional. Op dit moment is er een grote vraag naar mindfulness based interventies van zorgprofessionals. Zowel mindfulness als kunst hebben een positief effect op ons lichamelijk en mentaal welzijn. Museum van de Geest en Bundelt slaan de handen in een om mindfulness en kunst in te zetten om beter voor je eigen geest en die van een ander te zorgen: Mindfulness in het Museum van de Geest.  

Het Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem beheert het erfgoed van de geest, in de brede zin van het woord. Museum van de Geest presenteert als het ware een zoektocht naar de geest, beginnend bij jezelf en uitmondend bij de oproep neurodiversiteit te omarmen door het tekenen van de Universele verklaring van de open geest. Die tocht loopt langs drie pijlers door de tijden en culturen heen: zorg voor de geest (cure en care), denken over de geest (wetenschap, filosofie) en verbeelding van de geest (scheppende kracht, dat wat de geest voortbrengt).

Jolien Posthumus, eigenaar van Bundelt | mindfulness en producties is hoogste graad mindfulnesstrainer en programmamaker. Haar expertise ligt bij het bundelen van kunst, cultuur, welzijn, inclusie en diversiteit en heeft speciaal voor Museum van de Geest een mindfulness programma voor zorgprofessionals ontwikkeld. Je wordt uitgedaagd om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen. We nodigen uit tot reflectie en expressie als ventiel voor de geest. Naast preventie kan beoefening van mindfulness ook bijdragen aan de kwaliteit van zorg verlening. 

Barbara Doeleman-van Veldhovenoprichter BFC Compassionate Care & Mindful Medicine: “Inmiddels weten we uit onderzoek dat mindfulness – het vermogen om bewust aanwezig te zijn met open interesse, zorgzaamheid en mildheid- bijdraagt aan het welbevinden van de zorgprofessional, de patiëntveiligheid en een positieve patiëntervaring. Wetenschap heeft inmiddels ook aangetoond dat artsen die meer naar kunst kijken, door patiënten als meer empathisch en geïnteresseerd worden ervaren. Zij zullen beter zijn in mindful aanwezig zijn en hoe leuk is het dat we dat kunnen oefenen in een museum.” 

Museum van de Geest wil met de pilot ‘Mindfulness in het Museum van de Geest’ een actieve bijdrage leveren aan onze mentale gezondheid. Het programma zal gaan draaien vanaf eind januari 2022 speciaal voor zorgprofessionals. Een sessie vindt plaats op een woensdag of vrijdagochtend van 09.00 tot 12.00. In het najaar van 2022 organiseren Museum van de Geest en Bundelt het Symposium ‘Mindfulness in het Museum’.

Meer informatie volgt op onze websites, socials en in de nieuwsbrief.
Onderstaand beeld: Emotional Detox (The Seven Deadly Sins), Marc Quinn, 1994-1996.