Mindfulness training Haarlem


> VANAF FEBRUARI 2023 STARTEN NIEUWE MINDFULNESS TRAININGEN

Mindfulness is een waardevolle welzijn skill waar we ons leven lang plezier van hebben. Ik heb in de loop der jaren gezien hoe transformationele mindfulness kan zijn voor iemands geestelijke gezondheid en gevoel van welbevinden. Met veel plezier train ik groepen in de officiële en reguliere mindfulnesstraining. Aanvullend geef ik  mindfulnesstraininen, lezingen en sessies in verschillende musea en zorginstellingen.

Mindfulness is een levenskunst
Door het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. In de training leer je een nieuwe manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker, je hoofd wordt rustiger en je kunt beter je grenzen bewaken. De tools die je in deze training leert dragen de rest van je leven bij aan minder stress en meer plezier in het alledaagse leven.

Mindfulness is geen (praat-)therapie maar een aandachtstraining: je leert door te doen en je ontwikkelt aandacht als vaardigheid door herhaling. Dit is niet zo makkelijk: dit vraagt beoefening. Deze mindfulness training biedt jouw gelegenheid deze vaardigheid eigen te maken terwijl je gedurende het hele traject op deskundige professionele wijze begeleid wordt.

Evidence Based
Mindfulnesstraining is een training met een duidelijk omschreven programma. Het wordt ook wel Mindfulness Based Stress Reduction training genoemd, waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten samengebracht in de achtweekse mindfulnesstraining, die nu al meer dan 45 jaar bestaat en door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief is gebleken. Mindfulness wordt gerekend tot de derde generatie cognitieve gedragstherapie.

Over Jolien
Ik ben als ervaren trainer opgeleid en gecertificeerd op het hoogste niveau (VMBN categorie 1 geregistreerd). Ik ben aangesloten bij psychologenpraktijk VKTO waar ik zowel individueel als in groepsverband mindfulnesstrainingen geef. Mindfulness Based Educatie & Inquiry, Deep Democracy, de 5 manieren naar welzijn en wetenschappelijke inzichten op het gebied van onder andere psychologie, onderwijs, neurowetenschap en polyvagaaltheorie zijn de sleutel tot mijn professionele praktijk. Lees meer over Jolien.

De training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur, thuisbeoefening plus één hele dag. Mindfulness is een echte training: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten. Tijdens de sessies worden mindfulnessoefeningen gedaan en er komen op een praktische manier theoretische aspecten aan bod. Ook is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Immers, door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.

Mindfulnessoefeningen
De mindfulnessoefeningen zijn op oosterse benaderingen zoals meditatie en yoga gebaseerd. Zo maken zitmeditatie, een liggende aandachtsoefening en mindful bewegen deel uit van het programma. Alle oefeningen worden nabesproken. Dit is van belang omdat je door stil te staan bij wat goed gaat en daar waar je obstakels ervaart, het inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat. Thuis oefenen maakt een belangrijk onderdeel van de training uit; het is van belang hiervoor tijdens de training dagelijks een half uur tot veertig minuten te reserveren.

Dit programma is geschikt voor iedereen, hoe jong of oud je ook bent, welke naam je ook draagt, waar je ook vandaan komt, hoe je er ook uitziet of waar je ook in gelooft. Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren. Bij twijfel kun je altijd overleggen. Geef het een kans!

“Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,” zegt de ontwikkelaar van mindfulnesstraining, Jon Kabat-Zinn.

De training is effectief gebleken wanneer je:

  • anders om zou willen gaan met lastige gedachten die je hoofd laten piekeren;
  • vaker met aandacht aanwezig wilt zijn bij fijne momenten;
  • je stressprikkels eerder op zou willen vangen;
  • jezelf minder vaak voorbij zou willen rennen;
  • jij anders zou willen leren omgaan met lichamelijke en of spanning gerelateerde klachten zoals moeheid, pijn en slecht slapen.

Locatie: Poortgebouw Elswout Haarlem
De trainingen in Haarlem worden gegeven in het Psychologenpraktijk PVKO in het Poortgebouw van Elswout; het eerste gebouw waar je als het ware doorheen moet lopen voordat je het landgoed betreedt. De ingang is na de poort direct rechts door het hek. Meer informatie over Elswout is te vinden op de website van Staatsbosbeheer. Er is daar altijd voldoende ruimte om je auto (betaald) of fiets (kosteloos) te parkeren op de daarvoor bestemde plekken.

Het Poortgebouw van Elswout
Elswoutslaan 12a
2051 AE Overveen, Haarlem

Investering: € 550,00
Inclusief: btw, audio’s, digitale werkmap en de oefendag. Via deze link kom je op een overzichtspagina met informatie over de vergoeding van een mindfulnesstraining bij de verschillende zorgverzekeraars. Voor studentenverzekeraars, kijk hier.

Vergoeding
De zorgverzekeraar vergoed vaak een groot deel van de kosten. Je kunt bij je eigen zorgverzekering informeren naar de voorwaarden. Meer lees je ook op Zorgwijzer.

Vanaf februari 2023 starten nieuwe mindfulnesstrainingen. Wil jij bericht ontvangen wanneer jij je in kunt schrijven? Neem contact op.

Klik op de onderstaande startdata om je aan te melden

oktober 2022
Geen evenementen gevonden!