Werk ‘Roots’ van Annette Koek 

Mindfulness en Cultuur

Het moment waarop je aandacht wordt gevangen door kunst en jij je bewust bent van wat het met je doet: dat is mindful kunst ervaren. Kunst biedt een ander perspectief. Het is geschiedenis, heden en toekomst. Het verbindt mensen, gemeenschappen, culturen en werelddelen. Het verrijkt, raakt, roert en daagt je uit. Dit is waar de kracht van mindfulness haar werk doet: het leert ons loslaten, aanvaarden, met een frisse blik aanwezig zijn en ons oordeel uit te stellen.

Door mindfulness cultiveren we onze kwaliteit van aandacht. We ontwikkelen het vermogen om uit de automatische piloot en reactieve geest te stappen en met niet-oordelende, vriendelijke en creatieve aandacht aanwezig te zijn.

“Als je begint met het aanleren van vaardigheden op het gebied van zorgen voor mentaal en geestelijk welbevinden op persoonlijk niveau, ben je beter in staat om dit over te brengen in je culturele activiteiten en daarmee op je medemens.” – Museum van de Geest

Mindfulness en kunst zijn een krachtige combinatie en culturele collecties zijn prachtige bronnen om deze levenslange welzijnsvaardigheid aan te leren. Studies tonen aan dat musea stress bestrijden, sociaal isolement verminderen, het gevoel van eigenwaarde vergroten en zelfs kunnen leiden tot een langer leven. Mindfulness beoefenen door middel van kunst is daarmee een manier van cultuurparticipatie die bijdraagt aan zingeving en welbevinden. Culturele instellingen zijn bij uitstek de plek die hiertoe uit kunnen nodigen. Een creatieve omgeving heeft namelijk invloed op de menselijke geest. Het biedt iedereen die bekend is met mindfulness een nieuwe manier om hun beoefening te cultiveren en laat mensen die nog geen ervaring met mindfulness hebben er op een bijzondere manier kennis mee maken en zo de blik op kunst te verbreden.

Mindfulness in het Museum

Achtergrond & Wetenschap