Mindful Meditatie in de Nieuwe Kerk | Jolien Posthumus

Op vrijdag 30 november en zaterdag 22 december had ik het genoegen Mindfulness Meditatie te begeleiden tijdens de nieuwe tentoonstelling: Het leven van Boeddha, de weg naar nu in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.
 
De bezoeker van de tentoonstelling wordt zelf uitgenodigd plaats te nemen op het meditatiekussen om `de weg naar nu’ ook daadwerkelijk ervaren, en net als de Boeddha opmerkzaamheid te oefenen. Om dit proces te begeleiden is de hulp van het CvM ingeroepen die een team van trainers hebben samengesteld die op de vrijdag, zaterdag en zondag begeleiden. Ik ben blij deel uit te mogen maken van het trainersteam.
 
In het hele middenschip van de kerk komen meditatiematten te liggen die met elkaar een oppervlakte innemen ter grootte van 7 bij 14 meter. Elke trainer start met een introductie tot mindfulnessmeditatie, waarin de link tussen boeddhisme en mindfulness wordt uitgelegd, waarna een korte meditatie van ongeveer 10 minuten volgt.
 
Na jaren van voorbereiding is het dan eindelijk zover. Vanaf zondag 16 september komen ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, spectaculair bijeen in de wintertentoonstelling in De Nieuwe Kerk: Het leven van Boeddha, de weg naar nu. Bewonder een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; speciaal voor deze tentoonstelling zullen kunstwerken worden gemaakt.
 
De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden.
 
Jolien Posthumus is cat. 1 Mindfulnesstrainer en Meditatie facilitator bij Bundelt. Ruim 12 jaar geleden is zij zich gaan verdiepen en gericht bijscholen op het gebied van bewustwording, mindfulness, psychologie en ons brein (neurowetenschappen).
Zij verdiept haar eigen meditatieoefening en trainerschap door het volgen van retraites, trainingen, supervisies, intervisies en het lezen van (vak-)literatuur. De heldere, warme en praktische aanpak is wat Jolien kenmerkt.
Ook in 2019 starten er weer nieuwe  achtweekse mindfulnesstrainingen