Meditatie begeleiden De Nieuwe Kerk Amsterdam

Tussen 16 september 2018 en 3 februari 2019 begeleidde ik namens het CVM mindfulnessmeditaties tijdens de nieuwe tentoonstelling: Het leven van Boeddha, de weg naar nu in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.

De bezoeker van de tentoonstelling wordt zelf uitgenodigd plaats te nemen op het meditatiekussen om `de weg naar nu’ ook daadwerkelijk ervaren, en net als de Boeddha opmerkzaamheid te oefenen. Om dit proces te begeleiden is de hulp van het CvM ingeroepen die een team van trainers hebben samengesteld die op de vrijdag, zaterdag en zondag begeleiden. Verheugd ben ik  deel uit te mogen maken van het trainersteam.

In het hele middenschip van de kerk komen meditatiematten te liggen die met elkaar een oppervlakte innemen ter grootte van 7 bij 14 meter. Elke trainer start met een introductie tot mindfulnessmeditatie, waarin de link tussen boeddhisme en mindfulness wordt uitgelegd, waarna een korte meditatie van ongeveer 10 minuten volgt.

Over de tentoonstelling: Het leven van Boeddha

Millennia-oude objecten en hedendaagse kunst komen spectaculair bijeen in De Nieuwe Kerk. De biografische tentoonstelling, die recent werd geopend door Zijne Heiligheid de Dalai Lama, vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen de rode draad van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden.

Een belangrijk onderdeel van het boeddhisme is de bewustwording van het hier en nu. Daarom kozen de tentoonstellingsmakers, onder wie gastconservator voor de moderne kunst en vormgever Siebe Tettero, voor topstukken van internationaal bekende kunstenaars, zoals Ai Weiwei en Yoko Ono, om het ‘nu’ te vertegenwoordigen.