De Kunst(en) van Aandacht | voor zorgprofessionals

De Kunsten zijn een prachtige bronnen om mindfulness en compassie te oefenen. Founders Barbara Doeleman – van Veldhoven Doeleman-van Veldhoven (BFC Compassionate Care & Mindful Medicine) en Bundelt hebben elkaar hierin ontmoet en gevonden.

Wie regelmatig cultuur opsnuift ervaart dat het hun gevoel van welbevinden vergroot. Er is in toenemende mate (wetenschappelijke) onderbouwing dat kunst en mindfulness positief effect hebben op ons welzijn. Het draagt actief bij aan kwaliteit van leven, gevoel van zingeving en sociale participatie en het maakt onze ‘Curiosity Quotiënt’ wakker.

Ook bij zorgprofessionals hebben mindfulness en kunst positief effect op lichamelijk en mentaal welzijn. Daarnaast blijkt dat zorgprofessionals die regelmatig naar musea gaan, proza lezen of theater bezoeken, kwaliteiten trainen die ook voor patiënten met wie zij werken positief uitwerken; bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, opmerkzaamheid en aandacht. Artsen die vaker naar kunst kijken, worden door patiënten als meer empathisch en compassievol ervaren.

Zorgprofessionals die een sessie gevolgd hebben bij Museum van de Geest, ontvangen een korting op een abonnement voor de dagelijkse meditaties die door BFC Compassionate Care & Mindful Medicine worden aangeboden.

Jolien verzorgt regelmatig een online meditatiesessie ‘mindful en naar kunst kijken’ voor de Compassie Community.

Ben je geen zorgprofessional maar lijkt dit programma je wel interessant? Kijk dan bij ‘A Mindful Break’.